Iltaohjelma


Kuva: Jenna Tamminen
Yksi leirimuotoisen rippikoulun vetovoimaisimpia asioita on isosten pitämät iltaohjelmat. Iltaohjelmissa leiriläiset pääsevät viettämään vapaa-aikaa ohjatusti, tutustuvat syvemmin toisiinsa leikkien varjolla sekä rentoutuvat päivän päätteeksi.

Leirien iltaohjelman runko on usein samankaltainen:

  • TERVETULOA ILTAOHJELMAAN TMS. "ALKUSANAT"
  • LAULU
  • SKETSI
  • LEIKKI
  • LAULU
  • SKETSI
  • LEIKKI
  • LAULU

Iltaohjelman runkoon vaikuttaa, minkälaisia isosia sitä on tekemässä, minkälainen leiri on kyseessä ja ennen kaikkea millaisia leiriläiset ovat. Varsinkin ensimmäisen vuoden isosilla saattaa helposti unohtua, että iltaohjelma on leiriläisiä- ei heitä varten. Tämänkin vuoksi on hyvä, että isoset ainakin varmistavat jo suunnitteluvaiheessa nuorisotyöntekijällä iltaohjelman sisällön ennen toimeenpanoa.

Hyvä iltaohjelma on kestoltaan sopiva; liian lyhyt jättää leiriläiset kaipaamaan lisää ja siten levottomiksi kohti iltahartautta, kun taas liian pitkä väsyttää kaikki eikä keskittymisestä tule mitään silmäluomien painuessa kiinni.

Monissa seurakunnissa käytetään varsinkin iltaohjelmien laulujen yhtedessä jo nostalgista "Punaista kirjaa" eli Nuoren seurakunnan veisukirjaa. Veisukirjaa on jo toimitettu nuorten tarpeisiin 1970-luvulta saakka. Sen sisältöä päivitetään noin viiden vuoden välein uusilla painoksilla. Viimeisin painos on vuodelta 2020. (Yli-Erkkilä; 2019).

Isoset keksivät leikkejä itse ja hyödyntävä usein juuri niitä leikkejä, jotka omasta rippikoulusta jäivät mieleen ja olivat hauskoja. Tämän lisäksi isoset voivat hakea inspiraatiota tai suoria ohjeita mm. Isoset ry:n ylläpitämästä Pompelipediasta, joka sisältää niin leikkejä kuin sketsejä. Sivustolla on myös materiaaleja hartauksien pitoon. (Isoset ry; 2021).

Vaikka materiaalia on paljon saatavilla (monissa seurakunnissa myös omat ns. "leikkipankit" kuten vihkoset), usein isoset kaipaavat vinkkejä nuorisotyöntekijältä. Onkin hyvä, että iltaohjelmaa suunnitellaan yhdessä.

Miten paljon leirillä pappi tai nuorisotyöntekijä osallistuu itse iltaohjelmaan, on pitkälti kiinni kunkin työntekijän omasta persoonasta. Toiseet heittäytyvät jokaiseen leikkiin mukaan ja toiset tahtovat mielummin seurata menoa ja meinkiä sivusta. Yleistä on, että isoset tahtovat ainakin vähän  jollain tasolla ottaa myös aikusia mukaan iltaohjelman toteutukseen. 

Iltaohjelmat ovat usein kertaluontoisia, mutta suosittuja on myös koko leirijakson kestävät sketsit tai leikit. Esimerkiksi Ponileikki oli yhdessä vaiheessa erittäin suosittua ja sitä leikittiin lähes jokaisella iltaohjelmalla. Koko leirijakson kestävä sketsi on esimerkiksi "Igor"-sketsi, joka toistuu jokaisella iltaohjelmalla hieman erilaisilla muunnoksilla.

Iltaohjelmat ovat myös tärkeät leiriläisten sekä isosten ryhmäytymisen kannalta. Ensimmäisten iltojen iltaohjelmat sisältävät yleenä tutustumis- sekä ryhmäytymisleikkejä.

Kuva: Jenna Tamminen


















Lähteet:

Isoset ry. 2020. Isoswiki. Internetsivusto. https://wiki.isosten.net/wiki/Etusivu (Viitattu 3.5.2021)

Yli-Erkkilä, Salla 2019. Kotimaa-lehden internetjulkaisu. Muusikko Tommi Kalenius toimittaa uusimman Nuoren seurakunnan veisukirjan - mukana myös räppiä. https://www.kotimaa.fi/artikkeli/muusikko-tommi-kalenius-toimittaa-uusimman-nuoren-seurakunnan-veisukirjan-mukana-myos-rappia/ (Viitattu 3.5.2021)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti