Isoset toimivat apuohjaajina, joiden työtehtäviin kuuluu mm. intensiivijaksojen iltaohjelmien suunnittelu ja toteutus nuorisotyöntekijän tuella, iltaohjelmien vetovastuu, raamisryhmien vetovastuu (työntekijä vastaa suunnittelusta ja toimittaa tarvittavat materiaalit), hartauksien pito, tilojen valmistelut (hartauteen, oppituntiin, iltaohjelmaan jne.) sekä toimia linkkinä työntekijöiden sekä rippikoululaisten välillä.
Rippikoulussamme on 8 isosta, jotka toimivat pareittain siten, että pareista toinen on ensimmäisen vuoden isonen ja toinen vähintään toista vuotta. Tällä tavoin rohkaisemme uusia isosia toimintaan ja samalla myös arvostamme vanhempien isosten kokemusta. Jokaiselle parille tulee 6 rippikoululaista omaan ryhmään. Rippikoulumme isoset valitaan hakuprosessin kautta, johon kuuluu haastattelu.
Isoset hakevat mille leirille haluaisivat ja kertovat samalla, miksi juuri kyseiselle leirille tahtoisivat. Tällä tavoin varmistetaan, että ei valittaisi samalla leirille isosia, jotka ovat jo kavereita osittain leiriläisten kanssa. Tilanne olisi epäreilu kaikkia leiriläisiä kohtaan ja loisi kuppikuntia valmiiksi. Isoset eivät myöskään välttämättä osaisi toimia reilusti suosimatta omia kavereita. Todennäköistä on, että varsinkin pienillä paikkakunnilla nuoret jonkin verran tuntevat toisiaan joka tapauksessa, mutta ainakaan ei tule tilannetta jossa parhaat kaverit ovat leiriläinen-isonen-asetelmassa.
Valitut isoset otetaan mukaan rippikoulun suunnitteluun ja heidät tavataan kolmesti.
👉 Maaliskuussa ensimmäinen tapaaminen, jossa yleisesti tutustumista (leiripaikkaan tutustuminen, isosiin ja työntekijöihin tutustuminen) sekä aloitetaan leirien suunnittelua.
👉 Huhtikuussa leirisuunnittelu-tapaaminen (viikonloppu ja leiri)
👉 Toukokuussa otetaan vastaan palautetta isosilta ja ”viime hetken” suunnittelan mm. palautteen perusteella .
Isostoiminta näkyy rippikoulussamme jo nuorten illoissa, johon rippikoululaiset osallistuvat. Isoset järjestävät nuorten iltoihin ohjelmaa; leikkejä ja sketsejä. Isoset ovat myös mukana toukokuun viikonloppuleirillä ennen varsinaista intensiivijaksoa.
Toukokuun ensimmäisellä intensiivijaksolla isoset pitävät raamiksen, jotta ensimmäisen vuoden isoset pääsevät harjoittelemaan tulevan intensiivijakson raamisten pitoa. Tästä viikonlopun raamiksesta olisi nuorten tarkoitus tehdä jokin tuotos, joka myös esitellään viikonlopun aikana. Tuotos voi olla mitä tahansa musiikkiesityksestä pantomiimiin tai power point-esitykseen. Nuoret saavat itse käyttää luovuuttaan tuotokseen.
Seurakunnassamme järjestetään kaikille isosille yhteinen leirijakso, jonka aikana he yhdessä ideoivat valmiiksi "raakaversion" iltaohjelmasta kullekin intensiivijaksolle, joka sitten hyväksytetään työntekijällä.
Intensiivijaksolla pidetään joka päivä kaksi kertaa "isoshetki". Aamupäivällä rippikoululaisten ollessa oppitunnilla, käydään isosten kanssa läpi päivänohjelmaa, päivän raamikset sekä tehdään mahdollisia valmisteluja. Illalla rippikoululaisten mentyä huoneisiinsa käydään isosten kanssa läpi päivänkulkua ja otetaan vastaan palautetta sekä tarvittaessa suunnitellaan seuraavaa päivää. Iltakeskustelut ovat myös tärkeä osa rippikoulun reflektointia työntekijöille.
Kuva: Jenna Tamminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti