Konfirmaatio


Konfirmaatio on 20.6.2021 klo 11:15 - 13:30 Oulun tuomiokirkossa. 


Kuva: Pixabay.com
Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ennen konfirmaatiota.

Tilojen varaus

ü  Varataan kirkko syksyllä, kun konfirmaation päivä lyödään lukkoon.

ü  Samoin varataan kirkko harjoitusta varten

Tiedotetaan rippikoululaisia ja vanhempia

ü  Aikataulut                                                                                             

ü  Valokuvaus                                                                                                       Kuva: Pixabay.com

ü  Ketä voi tulla kirkkoon, onko kummit mukana siunaamassa.

Varataan valokuvaus syksyllä. Kun tullaan intensiivijaksolta, niin harjoitellaan konfirmaatiota kirkossa. Samalla otetaan yksityiskuvat ja ryhmäkuvat.

Nuorten kanssa mietitään leirillä konfirmaatiolaulu. Harjoitellaan sitä ja myös, milloin ko. laulu kirkossa lauletaan.

Harjoitus kirkossa, kun tullaan pois leiriltä (intensiivijaksolta).

      ü  Millä paikoilla nuoret ovat, kun tullaan kirkkoon.

ü  Millä paikoilla nuoret istuvat

ü  Milloin nuoret tulevat alttarille

ü  Siunaaminen (kummit)

ü  Ehtoollisen vietto

ü  Laulu

ü  Sovitetaan ja nimetään albat

ü  Milloin ja missä jaetaan todistukset

Leirillä nuorista muodostetaan messutiimit, jotka suunnittelevat ja valmistavat konfirmaatiomessua.

Messutiimit:

Musiikkitiimi: Valmistelee ehdotuksen muulle ryhmälle konfirmaation lauluista ja virsistä.

Liturgiatiimi: Valmistelee tervetulotoivotuksen ja he voivat hoitaa messussa yhdessä sovitut liturgiset osiot.

Mediatiimi: Ottaa rippikoulun aikana kuvia ja tekee niistä esityksen, joka esitetään kirkossa yhdessä sovittuna ajankohtana esim. ehtoollisen aikana.

Käsiohjelmatiimi: Suunnittelee ja toteuttaa rippikoulun aikana konfirmaatiomessun käsiohjelman. 

Isosten laulut rippikoululaisten kotona konfirmaation jälkeen

ü  Perheiltä vaaditaan kutsu, jos he haluavat isoset ja työntekijät kotiinsa laulamaan.

ü  Tehdään kutsujen perusteella aikataulu ja varmistetaan kyydit.






                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kuva: Pixabay.com

Konfirmaatio                                

Konfirmaatiota aletaan suunnittelemaan hyvissä ajoin. Sitä käsitellään rippikoulussa puolen vuoden ajan ennen itse H-hetkeä. Konfirmaatiomessun tärkein asia on hengellisyys. Sen avaaminen nuorille on todella tärkeää. Konfirmaatiossa nuori tunnustaa oman uskonsa, hänet siunataan ja hänen puolestaan rukoillaan. Jotta tilaisuudesta muodostuu nuorelle ikimuistoinen kokemus, on itse konfirmaatiota harjoiteltava huolellisesti. Nuoren tulee tietää mitä häneltä odotetaan, miten hänen tulee toimia ja milloin. Kun näihin asioihin paneudutaan huolellisesti ja harjoittelu tehdään pieteetillä, niin se vähentää jännitystä. Nuorella on aikaa keskittyä itse tunnelmaan, sen aitouteen ja lämminhenkisyyteen.  (Evl.fi konfirmaatio.)

Konfirmaatiota suunnitellaan yhdessä rippikoululaisten kanssa. Nuorten kanssa keskustellaan siitä, mitä konfirmaatio merkitsee, millä tavoin he haluavat ja pystyvät olevaan mukana sen toteutuksessa. Nuorille jumalanpalveluksen ja rukouselämän tyyli ja tapa tulevat tutuksi jo rippikoulun aikana. Konfirmaatiomessussa toimitaan samalla tutuksi tulleella tyylillä, tällöin konfirmoitava tuntee olonsa turvalliseksi.  Rippikoulun aikana asioita toistetaan useita kertoja ja se tuo nuorelle varmuutta. Ehtoollisopetus ja rippikoulun aikana yhdessä ehtoollisella käyminen vähentää jännittämistä konfirmaatiossa ja nuoren on helpompi keskittyä itse ateriaan. (Huomioita konfirmaatiosta.)

Konfirmaatiomessuun nuoret suunnittelevat ja toteuttavat käsiohjelman. Se tehtävä annetaan erikseen sovitulle tiimille. Ohjelmaa osaavat arvostaa varsinkin sellaiset kirkkovieraat, joiden jumalanpalvelustuntemus on vähäisempää. Ohjelmaan lisätään myös konfirmoitavien nimet, isosten ja työntekijöiden nimet. Erilaisilla tietokoneohjelmilla nuoret saavat tehtyä ohjelmasta juuri sellaisen, että se visuaalisesti kuvaa juuri heidän rippikouluaan. (Huomioita konfirmaatiosta.)

Konfirmaatio aloitetaan ristikulkueella. Ensimmäisenä saapuu ristinkantaja, sitten konfirmoitavat, rippikoulun opettajat ja avustajat sekä isoset, viimeisenä liturgi. (Huomioita konfirmaatiosta.)

Konfirmaation kaava löytyy kirkollisten toimitusten kirjasta. Kaavassa ei ole puhetta vanhemmille ja kummeille, mutta heille voidaan osoittaa lyhyt puhe, eikä silloin tehdä suurta liturgista virhettä. Kotiväen tekemään kasvatustyöhön liittyy rippikoulussa myös seurakunta. Konfirmaatio on yksi askel itsenäistymiseen nuoren elämässä ja tämä voi nostattaa vanhemmilla tunteet pintaan. (Huomioita konfirmaatiosta.)

Erilaisia puheita konfirmaatiossa voi olla esimerkiksi isosen puhe, puhe vanhemmille, puhe konfirmoitaville sekä saarna. Kaikkia näitä ei kannata pitää, sillä niitä on silloin liian monta. Samaan puheeseen voi kuitenkin liittää useita eri teemoja. Puheiden tulee olla selkeitä ja ytimekkäitä. (Huomioita konfirmaatiosta.)

Kummilapsen siunaaminen on kummisuhteen tähtihetkiä. Suunnittelu kannattaa tehdä huolella, jotta toteutuksesta tulee rauhallinen ja levollinen. Meidän konfirmaatiossa mennään alttarille rivi kerrallaan ja kummit tulevat sitten heidän taakseen. Toiset odottavat rauhassa penkissä vuoroaan. (Huomioita konfirmaatiosta.)

Konfirmaatio päättyy ehtoolliseen, johon ensimmäisenä osallistuvat konfirmoitavat rippikoululaiset. Kun messu on ohi poistuvat rippikoululaiset kirkosta ristin perässä. Heidän perässään rippikoulun opettajat ja avustajat sekä isoset ja liturgi. Viimeisenä kirkosta purkaantuu kirkkovieraat. Ulkona ennalta sovitussa paikassa jaetaan rippikoulutodistukset. Isoset ja työntekijät onnittelevat ensin konfirmoituja ja heidän jälkeensä sitten läheiset.  (Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa.)

Messu pitää saada pidettyä puolessa toista tunnissa. Kestoon voidaan vaikuttaa mm. varmistamalla ehtoollisen jakajien riittävyys. (Huomioita konfirmaatiosta.) Ehtoollisen aikana esitetään rippileirillä mediatiimin tekemä esitys, jossa kuvin kerrotaan rippikoulun ajasta. Musiikkitiimi on rippileirillä miettinyt messussa laulettavat virret ja muun musiikin. Liturgiatiimi on valmistanut tervetulotoivotuksen ja he hoitavat messussa yhdessä sovitut liturgiset osiot. 







Lähteet:                                                                                                                           Kuva: Pixabay.com

Kokkonen, J. & Pesonen, M. Huomioita konfirmaatiosta. Saatavilla: https://evl.fi/documents/1327140/39461555/Huomioita+konfirmaatiosta.pdf/99f76f21-38ea-80be-17d2-ee448118c388?t=1554710101000. Viitattu: 22.2.2021.

Konfirmaatio. Saatavilla: https://evl.fi/plus/seurakuntaelama/kasvatus/rippikoulu/konfirmaatio. Viitattu: 22.2.2021.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa. Saatavilla: https://evl.fi/perhejuhlat/rippijuhlat/konfirmaatio-tapahtuu-jumalanpalveluksessa. Viitattu: 22.2.2021.

Pruuki, H., Pruuki, L. & Pulkkinen, J. 2018. IHME Rippikoulun ohjaajan kirja. Viro: Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti