Opetustuokio

Raamattuvaellus: Jumalan hyvä tahto ja pelastussuunnitelma (3h)

 

Ajankohta toteutukselle:

Viikonloppuleirin yhteydessä lauantaina 22.5.2021, klo 13.00 - 16.00.

 

Opetuksen tavoite:

Opetuksen tavoitteena on opettaa rippikoululaista oivaltamaan Raamatun punainen lanka ja hahmottamaan mikä on Jumalan tahto meitä kohtaan ja minkälaisen pelastussuunnitelman hän on laatinut meidän pelastumiseksemme synnistä ja kuolemasta.

 

Toimintamenetelmät: 

Elämyspedagogiset ja osallistavat. Toimintaympäristönä Jumalan luomakunta ja opetustuokio sisältää fyysistä, mutta kevyttä luontoliikuntaa patikoinnin ja toiminnallisten olympialaislajien muodossa. Opetustuokio yhdistetään hauskanpitoon ja iloon sitomalla opetus leiriolympialaisiin. Pelillisyydellä saadaan kasvatettua motivaatiota asian oppimiseen. Isoset pääsevät vaikuttamaan toiminnan sisältöön olympialaislajien suunnittelun muodossa.

 

Tarvittava varustus:

Vesipullo sekä ulkoiluun soveltuva säänmukainen varustus. Huomio erityisesti kenkävalinnassa: Nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat suositellut, mutta lenkkareillakin pärjää hyvin.

 

Toteutus:

Vaellus on yksi osa leiriolympialaisia, joka järjestetään tämän 3 tunnin opetustuokion aikana.

Leiriläiset muodostavat 4 joukkuetta, isosryhmien mukaan. Kussakin joukkueessa on täten 2 isosta sekä 6 riparilaista. Olympialaislajeja on yhteensä 4: 3 leirikeskuslajia (Isosten ennalta suunnittelemat) ja 1 Raamattuvaellus.

Olympialaislajit suoritetaan kiertävällä menetelmällä seuraavasti:

Joukkue numero 1 aloittaa olympialaisensa Raamattuvaelluksella, muiden joukkueiden jäädessä suorittamaan lajeja leirikeskukseen. Leirikeskuksessa sijaitsevien lajien suorittamiseen varataan 15 minuuttia, jonka jälkeen ohjaaja antaa äänimerkin, jolloin joukkue numero 2 voi lähteä Raamattuvaellukselle kahden leirikeskukseen jäävän joukkueen siirtyessä suorittamaan toista leirikeskuslajiaan. Jälleen 15 minuutin kuluttua joukkue numero 3 pääsee suorittamaan Raamattuvaellusta viimeisen joukkueen jäädessä suorittamaan viimeistä lajiaan leirikeskuksessa. Lopulta hekin pääsevät matkaan. Ensimmäisenä Raamattuvaelluksen suorittanut joukkue suorittaa täten kaikki 3 leirikeskuksessa sijaitsevaa olympialaislajia tullessaan takaisin leirikeskukseen.


    Kuva: Google Maps. Muokkaus: Jani Taivalkoski

Raamattuvaellus:

Vaellusreitti (Ks. kartta) kulkee leirikeskuksen yhteydessä olevan lammen ympäri, jossa kulkeva vaellusreitti on turvallinen ja helposti suunnistettavissa. Isonen huolehtii pitävänsä näköyhteyden lampeen ja, että puhelimessaan on akku ladattuna sekä ohjaajan numero tallennettuna reitille lähtiessään. Reitin pituus on n. 1,5 km.

Raamattuvaellus sisältää 4 tehtävärastia (Merkattu karttaan oranssilla täplällä). Näistä ryhmä suorittaa 2 rastia ennen saapumistaan lammen toisella puolella sijaitsevalle kodalle/ulkonuotiopaikalle, jossa työntekijä on tehnyt tulet ja tarjoaa vaellussankareille virvokkeita ja välipalaa (Mehu/kahvi/tee/pullaa/makkaraa). Virkistäytymisen jälkeen matkan toinen osuus alkaa ja ryhmä vaeltaa takaisin leirikeskukseen suorittaen vaelluksen 2 viimeistä rastia.

Toiminta rasteilla:

Kullakin rastilla on muovinen säilytyslaatikko (Ks. kuvat), jonka sisäpohjassa on Raamatun aikajana, johon on merkitty kronologisessa järjestyksessä Raamatun keskeisimpiä tapahtumia. Kyseessä olevan rastin tapahtumien ajoittuminen aikajanalle hahmottuu sen avulla.


                            Kuva: Jani Taivalkoski                                   Kuva: Jani Taivalkoski

Laatikossa on myös 2 kappaletta identtisiä kansioita, jotka sisältävät rastin teeman mukaisen visuaalisen opetusmateriaalin sekä tietovisan oikeine vastauksineen. Tarkoituksena on käydä materiaali yhteisesti läpi, tutkien siinä olevaa tekstiä ja kuvia. Materiaali on laadittu typologisesti (esikuva - kuva), tuoden esiin sitä, miten vanhan testamentin tapahtumat liittyvät Jeesukseen ja Jumalan nerokkaaseen pelastussuunnitelmaan. Isoset huolehtivat ryhmänsä vastausten tarkistamisesta sekä pisteiden laskusta. 

Raamattuvaelluksen rastien teemat ovat:

1.       Alussa

2.       Patriarkat

3.       Egyptistä Luvattuun Maahan

4.       Jeesus – Luvattu Vapahtaja ja kuninkaiden Kuningas

Kunkin rastin suorittamiseen menee n. 15 minuuttia.

 

(Ylläolevat kuvat on otettu todellisesta, vuoden 2020 kesällä Oulunsalon seurakunnan järjestämästä Raamattuvaellus -tapahtumasta. Kuvat:Jani Taivalkoski)

 

Opetustuokion lopuksi:

Palkitsemme kaikki osallistuneet, kuitenkin niin, että voittajajoukkue saa ensin valita mieleisensä herkut tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tämän jälkeen valitsemaan pääse toiseksi tullut joukkue jne.

Lisäksi voittajajoukkue palkitaan mitaleilla.                                Kuva: Jani Taivalkoski

Opetustuokion jälkeen rippikoululaiset voivat halutessaan ja omatoimisesti tutustua Raamattuvaelluksessa läpikäytyyn materiaaliin kirjan muodossa, joita laitetaan leirikeskuksen oleskelutilojen yhteyteen saataville.     Kuva: Jani Taivalkoski

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti